TIEN GOUDEN TIPS!!

Helemaal extra gratis en voor niks ontvang je van ons de sleutel tot succes. Het geheim van de winnaars van morgen. De manier waarop we zeker weten dat jij een goede RSW gaat hebben… We doen dat in de vorm van 10 gouden tips. Volg ze op en… the floor is yours…!

1. LUISTER EN LEES GOED

Vooraf worden vaak door de leiding of hikeorganisatie instructies gegeven, dit is niet voor niets. Lees ook het routeboekje zorgvuldig door, soms wordt iets anders bedoeld dan dat je op het eerste gezicht zou denken.

2. WEES GOED VOORBEREID

Zorg vooraf voor alles wat je tijdens de hike nodig kan hebben. Een kompas, een kaarthoekmeter, pennen, potloden, papier, (regen)kleding, toiletpapier, EHBO-spullen (zoek ook weer eens op hoe je een blaar behandelt), eten (en eventueel spullen om mee te koken onderweg), een gevulde veldfles en wat geld om maar wat belangrijke zaken te noemen. Denk er ook even aan je voeten te wassen en goede (schone) sokken aan te trekken (dit voorkomt weer een aantal blaren). Mocht je de hike met volle bepakking lopen, zorg dan dat je je rugzak op de juiste manier hebt beladen.

3. ZORG DAT JE GOED UITGERUST BENT

Een hike is (meestal) een zware krachtinspanning, zeker als je normaal weinig loopt, het is daarom erg belangrijk dat je fit bent. Ga dus bijtijds naar bed, je zal je rust nodig hebben. Heb je verder last van (oude) blessures of andere kwalen overleg dan eerst met jouw leiding of het wel verstandig is om aan een hike te beginnen.

4. EET EN DRINK VOLDOENDE

De meeste uitval, zeker op hete dagen, wordt veroorzaakt door een combinatie van het weinig slaap, weinig eten en weinig drinken. Eet en drink van te voren voldoende en zorg dat je ook tijdens de hike wat hebt. Denk bij het eten aan voldoende suiker én zout, en vul je veldfles tijdens de tocht regelmatig bij. Een mens heeft minimaal 2 liter water per dag nodig.

5. OEFEN REGELMATIG DE STANDAARD ROUTETECHNIEKEN

Je komt ze bijna bij elke hike tegen, standaardtechnieken zoals de stripkaartfotorouteoleaat en natuurlijk kaart en kompas. Zorg daarom dat je minimaal deze technieken beheerst, vraag jullie leiding maar eens om een leuke hike voor jullie uit te zetten!

6. STA OPEN VOOR NIEUWE TECHNIEKEN

Iemand die een hike maakt zal naast de standaardtechnieken ook vaak andere technieken in de route verwerken. Raak als je iets nieuws ziet niet direct in paniek en wordt ook niet boos als je een techniek niet direct (her)kent. Waardeer de originaliteit van de maker(s) en ga er eens rustig voor zitten om zo’n techniek te doorgronden. Overigens komt je ook vaak variaties op bekende technieken tegen.

7. GEBRUIK DE GRIJZE CELLEN. (HET MAG!)

Tijdens een hike wordt regelmatig een beroep gedaan op jullie analytisch denksvermogen (oftewel: het kunnen ontleden van problemen om ze daarna te kunnen oplossen.) Puzzels zijn niet altijd in 10 seconden opgelost, neem rustig de tijd hiervoor. Pijnig de hersenen maar eens (niet te lui zijn: je wilt toch zelf een hike lopen?) en betrek alle mensen uit je groepje, samen problemen oplossen gaat beter.

8. OVERLEG EN WERK SAMEN

Na ‘Gouden Tip 7’ is dit een nogal logische tip. Je loopt een hike altijd met meerdere personen, dus kan je maar beter met elkaar de route ontcijferen. ‘Overleg’ en ‘Samenwerking’ zijn geen vieze woorden, bovendien is het wel zo sociaal tegenover jouw ploeggenoten. (Het wordt door de hikeorganisatie trouwens ook zeer gewaardeerd als jullie als groep bij elkaar blijven.)

9. WERK ZORGVULDIG

Een foutje is zo gemaakt: je kruist een verkeerd kruispunt af op de stripkaart of je bepaald het coördinaat net in het verkeerde vierkant. Let dus heel goed op wat je doet, haastige spoed … . Een extra keer controleren (bij voorkeur door een ander) kan nooit kwaad.

10. TOT SLOT: ZORG DAT JE MET PLEZIER LOOPT!

Met stressen en onderlinge irritatie kom je nergens, met een goede sfeer in je groepje loopt het een stuk prettiger en ook het resultaat (de tijd, het aantal punten) zal zeker beter zijn.